Ezüst ékszerszobrászat Bali szigetén
2016-07-14 Indonézia


„I am unique” Dragonfly philposphy

                                             „Egyedi vagyok” szitakötő életfilozófia

       Ezüst ékszerszobrászat Bali szigetén

Áldozati adományokat templomba vivők sorai között érkezem meg Bali és talán Indonézia egyik leghíresebb ezüst-, és arany- ötvösműhelyébe, az UC Galériába.

A rizsteraszok fölött magasodó Batur és Agung vulkánok már maguk különleges inspirációt adnak a mai napnak. Sokan szeretnék örökre magukkal vinni ezeket a megkapó pillanatokat és talán egész Balit, de őnekik és nekem is meg kell elégednünk a pillanat örömével.

Ehhez tartozik a sziget egyedi alkotóinak képessége és a tehetségük által született művészet Batubulanban. Mr. Wayan Sutedja ezüst- és aranyműves is a prominens művészek közül való, akit inspirált az ősművészet és a hagyományőrzés Bali életében. Mestermunkái ugyanúgy színt és fényt vittek Dél - Kelet Ázsia művészvilágába, mint ahogy Ubud régmúltjából táplálkozva Antonio Blanco festő külföldiként is új dimenziót teremtett a festészetével.

  • Mr. Wayan Sutedja, Ön hogyan éli meg a balinéz hagyományokat a mindennapi munkájában?

  • A hagyományőrzést, apámtól és nagyapámtól örököltem. Amikor elkezdetem dolgozni, akkor is ez vezérelt. Ezüstműves tanoncként, nagyon fiatalon végigjártam a senkinek sem könnyű ismeretlen utat. Ám örökké a régi korok stílusai jártak az eszemben, hogy ha egykor ezüstműves mester leszek, akkor megvalósíthassam álmomat. Vagyis elődeim értékeit megőrizve, újat alkothassak.

  • Akkor ma közel áll az álmaihoz, nemde?

  • Igen. Úgy érzem és talán mások is így látják: többet is tettem, mint őseim mesterségének a megőrzése. Sőt, több önálló, általam megálmodott stílust is sikerült megismertetnem a nagyközönséggel.

  • A kortárs ezüstművészetre gondol? Nem volt túl merész vállalkozás a XXI. század piaci túltelítettsége mellett?

  • Sokan kockázatosnak tartották, hogy nagy munkát fektetek be és nem lesz gyümölcsöző az eredmény. De mára már bebizonyosodott, hogy többet és egyedibbet alkottam, mint az általános ázsiai, vagy nyugati stílusteremtők. Az „I am unique” jelmondatom ma már védjegye lett a műveimnek. Egyedi és egyedülálló, amit teremtettem 1989, az alapításunk óta. A formatervezett mintáink száma meghaladja az ötvenezret! A kiváló minőségű 9.25-ös sterling ezüst helyett még magasabb minőséget biztosítunk a 9.3-as és a 9.6-os által. Ez az abszolút legjobb! Ezenkívül olyan munkatársakkal dolgozom – legyenek mesterek, vagy tehetséges kezdők – akik a maguk egyéniségét viszik bele a munkájukba. Hiába a formatervezés. Azt én álmodtam és dolgoztam ki, de a kikerülő újabb és újabb ékszerek, ill. bármilyen termékek között nem található kettő azonos darab. Mert aki ezekhez hozzájut és pl. egy Barong táncos alakot, vagy sárkányt a kiválasztott méltó helyére teszi, azt is érzi és tudja, abból a mestermunkából nincsen még egy létező darab. Az csak neki készült.

  • Kizárólag kézimunkával készül minden?

  • Igen, legyen az csiszolás, forrasztás, vagy vésés, ill. a polírozás talán az egyedüli, ami nem változtat a formán, csak esztétikusabbá teszi az ékszereket.

  • A modern stílus megteremtésével, vagy megjelenítésével nem tart attól, hogy hozzájárul Bali hagyományainak az elmúlásához?

  • Sokat gondolkoztam ezen. De pillanatnyilag úgy látom, hogy inkább hozzátettem, mintsem elvettem.

  • A Bidadari&Bidadari, vagyis Anngel&Angel galériára gondol?

  • Pontosan, arra gondolok. Ott van egy hatalmas fotó, ami arra emlékeztet, hogy én gyerekként még mást és másként játszottam, és éltem meg, mint ma az unokáim. Ők a számítógépek világába születtek bele. Nem is érthetik – főleg gyermekként – azt, amit én akkor az alig modern korba lépő Bali szigetén megtapasztaltam. Amit ma látok a rohamos átalakításban, az már követhetetlen. De látom azt is, hogy a sziget ősi kultúrájának nemcsak helyi, hanem nemzetközi őrzői is vannak. Ön is ezek közé tartozik. Mint említette, már negyedszer jár a szigeten. Önt is megfogták Bali istenei és ma pedig egymással szemben vitatjuk meg Bali jövőjét. Amit mindkét galériám alapjaiban tükröz is. Továbbá a balinéz táncok beavatott és gyakorlott előadójaként ápolom a sziget művészetét és belőle táplálkozva, eddig csak hozzátettem. Kisebb-nagyobb sikerrel át is adom az engem követőknek.

  • Az első galéria homlokzatán szitakötőket, míg az újabb épületen békákat látok a homlokzaton. Személyes emlék fűződik hozzájuk, vagy csak megálmodta őket?

  • Gyermekkorom vadászszenvedélyei voltak ők. Sőt mindkettő nagyon finom! A szitakötő tele van proteinnel. Roston, vagy panírozottan isteni eledel. A békacombot, gondolom, ismeri. Kóstolta már őket?

  • Köszönöm, a békacombot igen. Szitakötőt még nem ettem, csak grillezett csótányt.

  • Akkor legközelebb meghívom. Én fogom elkészíteni. Ha a csótány ízlett, a szitakötőnek rabja lesz! De úgy látom, az ezüst szitakötők jobban lenyűgözik!

  • Őszinte vagyok, eltalálta, igen, már a rabjuk vagyok. Hála Önnek. De csak az ezüst szitakötőknek! Úgy érzem, hogy ez a két állatfigura az Ön életfilozófiája is egyben, nemde?

  • Igen, Ön jól megfigyelte az apró részleteket. De a megálmodott két jelkép mellett él még egy harmadik fő motívum is, a sárkány. A gyermekkoromtól mindhárman együtt a mai napig elkísérnek, és életfilozófiám részét képezik. Az erő, a szabadság és a kedvesség őrződnek meg számomra ezekben a figurákban. Az Angel&Angel bejáratát őrző Frego és Fregi békafigurák nemcsak külső, hanem belső díszei a galériának. Itt élnek az ezüstsárkányok is. Míg az UC „I am unique” műhelyemben csak a szitakötő a filozófiai képviselőm. Nagy a sikerük és örülök, hogy lelki és tárgyi formában is átadhatom őket az érdeklődőknek és a vásárlóknak.

  • Látok itt négy egyedi munkát. Ők már a tervezett múzeumba szánt darabok?

  • Igen. A legegyedibb és legértékesebb munkáinkból egy múzeumot rendezünk be és a mestermunkáink között vannak ők is. Az első a Tarianku ezüst, türkiz és gyöngykagyló legszebb darabjaiból készült. Bali táncművészetét örökíti meg. A második a kék topáz, opál, türkiz, prynite és zöld turmalin, a Titokzatos erdőt szimbolizálja. Figyelemfelhívás az ősvadonunk védelmére. A harmadik a Kék folyó, prynite és türkiz a vizeink – folyóink és tengereink megóvására emlékezet bennünket. A negyedik pedig citromkvarc és türkiz, a Missing Green néven egyben hívja fel figyelmünket a Földünk flórájára és faunájára.

  • Az ezüst, mint alapanyag és a díszítő drágakövek mind hazai lelőhelyekről származnak?

  • Az ezüst és az arany, valamint a drágakövek többsége igen. De a hasításokat, vágásokat és csiszolásokat nem itt végzik. Európai – főleg holland – kerülővel jutnak vissza és helyezzük őket ezüst, vagy arany foglalatba.

  • Az egyedi arany, ezüst, fa és bőr kombinációk is az Ön ötletei?

  • Itt a szigeten a modern kor művészetében talán igen. De őseink is alkalmazták már. Sőt a korall és a barokk gyöngy, a fehér, a fekete és a rózsaszín gyöngyök is újabban egyre népszerűbbek. Aranyból pedig csak 18 és 22 karátos minőséggel dolgozunk.  

  • Ha nagy a kereslet és a kitermelés, pl. Borneón, amit tapasztaltam, azt mutatja, hogy pusztul az ősvadon. Az iban, dayak törzsek elveszítik identitásukat, mert a trópusi esőerdő „gépiesedik”. Ön hogyan éli meg mindezt?

  • Védeni és óvni kell az ősvadont. De tudni kell, hogy elsősorban nem az arany-, ezüst-, vagy drágakőbányák teszik tönkre a vadont, hanem a kőolaj és minden egyéb energiaforrást kiaknázni vágyók. Az életfilozófiám élőlényeit én is féltem! Beleértve a sárkányt is, legyen az akár a szavannai környezetben élő komodói varánusz.

  • Magyarországról és Budapestről szép emlékei vannak. Melyek ezek?

  • A csodálatos Buda és Pest épületei a Duna két partján. A lelki és fizikai tisztaság és az emberek közelsége, valamint a konyhájuk lenyűgöző számomra. Minden nagyon ízléses és ízletes Önöknél. Már kétszer jártam a hazájában, de öröm lesz, ha harmadszor is megtehetem. Szinte valami egységet és azonosságot érzek Magyarország és Bali között. Nálunk a Garuda, Önöknél a Turul az életfa őrzői, egy közös, ősi, ázsiai életfilozófiából születtek,…vagyis született belőlük a filozófia.

  • A nagy nemzeti egységen belül Önnek Bali egysége és azonosságtudata egyben a jövő is. Így érzi?

  • Igen, ez volt és marad is a névjegyem jelmondata. Bali is egyedi, én is egyedi vagyok a jelképeimmel együtt. Balit több mint ezer esztendeig a művészet tartotta össze. Az adta a nemzeti egység alapját és megélhetését. Érzem és tudom, hogy ha változásokkal is, de így marad még sokáig a jövőben. Köszönöm a sziget isteneinek, hogy ezeket az örömteli pillanatokat minden hozzám látogatóval önzetlenül megoszthatom.