SRI LANKA, A BUDDHIZMUS SZIGETE



Szállás típusa
Szálloda
Ellátás módja
Program szerint
Utazás módja
Repülő
Időtartam
13 nap / 12 éj


Sri Lanka különleges varázsát a brit gyarmatbirodalom örökségeinek és a buddhista hagyományoknak sajátos keveredése adja. 2000 éves műemlékei, templomai, őserdői és nemzeti parkjai, kókuszpálmákkal tarkított tengerpartja egzotikus utazásra csábítja a turistákat. Az Indiai óceán gyöngyszeme 420 km hosszú és 240 km széles könnycsepp alakú sziget. Indiától a Mannari-öböl és a Palk-szoros választja el. 

Programleírás:

1. nap: Katunayake

Transzfer a Bandaranaike nemzetközi repülőtérről a szállodába (20 perc, 7 km). Bejelentkezés a hotelbe és szabadidő. Este városnézés, majd vacsora Colombo egyik hangulatos éttermében.

2. nap: Katunayake-Negombo-Dambulla-Sigiriya

A reggelit követően indulás Negombo halászfaluba (30 perc, 13 km). Legyen szemtanúja, ahogy a helyi halászok kora reggel kihajóznak katamaránjukkal. Általában heringet, homárt és különböző rákokat fognak. Délelőtt utazás a kókuszdió és az ananász ültetvényekre, majd a délután a Dambulla barlangot és sziklatemplom következik. A kókuszdió ültetvények rendkívül nagy termő területeket foglalnak el Sri Lankán. Az utazás második napján egy ilyen ültetvénylátogatásra kerül sor, amelynek során a turista megismerheti milyen sokféleképpen hasznosítható e növény. Az út folytatásaképpen a Dambulla barlang és sziklatemplom megtekintésére kerül sor. Az időszámításunk előtti első évszázadra datálódó óriási sziklatömb sziklatemplommá alakult át. Dambulla egy buddhista sziklatemplomegyüttes központjában található, amely egyike a legnagyobb, még ma is aktívan működő buddhista kolostoroknak. 

3. nap: Sigiriya-Polonnaruwa-Minneriya-Sigiriya

Reggeli után indulás Polonnaruwa ősi város megtekintésére (1 óra, 65 km). Polonnaruwa a második sri lankai királyság központja volt az ősi időkben, számos építészeti és művészeti stílus keveredése figyelhető meg az itt megmaradt műemlékeken. Látogatás Gal Viharaya-hoz vagy „Kőtemplomhoz”, ahol négy hatalmas Buddha szobor van a kövekbe vésve. A szobrok a békességet, a nyugalmat és az erőt árasztanak. A romváros megtekintése gyalog és biciklizve is lehetséges. Ezt követően utazás az ország közepén található Minneriya Nemzeti Parkba. Az elefántok vonulási útvonala keresztezi e területet, így ebben az övezetben egész évben megfigyelhetőek a Föld legnagyobb emlősei. Több mint 300 egyed halad át a Minneriya Nemzeti Parkon, amikor az itteni kis tó vize lassacskán elpárolog és a friss fű nő a helyén.

Vissza a szállodába, pihenés a nap további részén.

4. nap: Sigiriya- Anuradhapura- Sigiriya

Korai reggeli után indulás Anuradhapura városába, Sri Lanka első királyságának székhelyére. Az ősi szingaléz „Mahavansa” krónia szerint időszámításunk előtt 5. században alapították a várost. Az akkoriban felépített csatornák és öntöző rendszerek tanúsítják, hogy már abban az időben is rendkívül fejlett mérnöki tudással rendelkeztek a helyiek.

Késő délután vissza a szállodába, majd szabadidő.

5. nap: Sigiriya-Sigiriya Rock Fortress-Matale –Kandy

Korai reggeli után a híres Sziklaerőd megmászása (15 perc, 3 km). A világörökségi helyszínné nyilvánított Sigiriya egy óriási, körülbelül 200 méter magas sziklatömb, amelyet az 5. században erőddé alakítottak át. Több mint 18 éven keresztül királyi fellegvárként szolgált a komplex építmény. Megtekintése után vissza a hotelbe, kijelentkezés, majd utazás Kandy-be.

Az út során látogatás fűszernövényes kertekbe. Sri Lanka mindig is híres volt az itt termesztett jó minőségű fahéjról, szerencsendióról és borsról. Az ültetvényen, ha valaki igényli, tapasztalt szakemberektől relaxációs vállmasszázst lehet kérni.

Este látogatás a Sri Dalada Maligawa (Sacred Temple of the Tooth) templomba, majd egy tradicionális táncbemutató megtekintése következik.

6. nap: Kandy-Pinnawela-Peradeniya-Kandy

A reggelit követően transzfer a Pinnawela Elefánt Menhelyre (1 és fél óra, 45 km). Az 1975-ben alapított szervezet a vadon élő elefántok védelme érdekében jött létre, kiselefántokat is gondoznak itt. A nagyjából 2 és fél órás programot követően Peradeniya királyi botanikus kertjének megtekintése. Késő délután tuk-tuk-ozás Kandy városában, majd vásárlókörút.

Kandy Sri Lanka kulturális fővárosa, UNESCO világörökség is egyben. A település nevezetességei közé tartozik a Kandy tó, a Peradeniya királyi botanikus kertek és a Udawatta erdős rezervátum. Ebben a városban maradt fenn leginkább a szingaléz művészet és kézművesség: a szőnyegszövéstől a fafaragásig.

7. nap: Kandy - Dickoya

A reggeli után kijelentkezés a hotelből, majd vonattal utazás Peradeniya-ból Hatton-ba. Ezen az útvonalon láthatják a turisták a régió egyik legszebb táját. Érkezés után bejelentlezés a szállodába, majd pihenő a nap hátralevő részében.

8. nap: Dickoya

A reggelit követően indulás a „Tea Experience” programra: tea ültetvények megtekintése. A brit James Taylor által 1867-ben előállított Ceylon teának ma már több fajtája ismert. A csoportosítás aszerint történik, hogy milyen magasan vagy alacsonyan termesztik az adott növényt. Ezen a napon szakértők közreműködésével megismerkedhetnek a Ceylon tea termesztésének és készítésének rejtelmeivel.

9. nap: Dickoya – Yala

Reggeli a hotelben. Utazás Yala-ba (6 óra, 225 km). Bejelentkezés a szállásra, majd szabadidő.

10. nap: Yala

Hajnali vadles a Yala Nemzeti Parkban, Dél-Sri Lanka második legnagyobb kiterjedésű védett övezetében. A sziget egyik leggazdagabb élővilágával rendelkező természetvédelmi terület 215 madárfajnak ad otthont, sőt leopárdok is élnek itt igen szép számban. A vadles után reggeli, majd szabadidő. Este látogatás Kataragama szent városába, majd vissza a szállásra.

11. nap: Yala – Koggala

A reggelit követően utazás Koggala tengerpartjára (3 óra, 165 km). Út közben látogatás egy teknősfarmon Rekawa-ba.

12. nap: Koggala – Mirissa – Koggala

Opcionális program: bálna és delfin-les Mirissa-ban. A kék bálnák, ámbráscetek és a trópusi delfinek megfigyelésére Dondra és Mirissa kiváló helyek. 

Este városnézés Galle-ban. Az UNESCO világörökség részét képező település volt leginkább kitéve a gyarmatosító erőknek, a 16-19. századi európai és a dél-ázsiai építészet is megmutatkozik benne. Galle a sziget délnyugati partjánál fekszik, így haditengerészeti szempontból évszázadokon át fontos szerepet töltött be.

A nap további részében pihenés.

13. nap: Koggala - repülőtér

A reggeli elfogyasztása után transzfer a reptérre (3 óra, 168 km), majd hazautazás a megfelelő repülőjárattal.