FINNORSZÁG: TÉLAPÓ-HÉTVÉGE A TUNTURIK FÖLDJÉNSzállás típusa: Program szerint
Ellátás módja: Program szerint
Utazás módja: Repülő
Időtartam: 4 nap / 3 éj


„4 napos kirándulás a leghidegebb évszak valódi otthonába”

Kutyaszántúra, rénszarvastúra, sífutás, hómobilozás és sarkköri tiszteletbeli számivá avatás a Finn-Lappföldön

Utazás:

Menetrend szerinti repülővel

Szállás:

Rovaniemiben 4**** szállodában vagy színvonalas rönkházakban

Ellátás:

teljes panzió

Program:


1.nap: A Télapó napja Mikulásfalván


Találkozó Ferihegy 2/B Terminálon és indulás a Malév/Finnair járatával. Helsinki átszállással érkezés a hófödte kopasz-hegyek – tunturik - ölelte Rovaniemibe a délutáni órákban a sarkvidéki tél derekán. Üdvözlő látogatás - és az első feladatcsomagok - a Sarkkörön Mikulásfalván a Télapó otthonába.

(A tényleg egyedi hangulatú hely számi kézműves-remekek és egyéb ajándéktárgyak színes kínálatával is igyekszik feledhetetlenné tenni érkezésünket) A belépés örömteli és ingyenes,... hogy közös élményfotókat készítsünk a Télapóval. Lappföldi sífutás első csoportjának versenye, majd üdvözlő vacsora „sámánjelöltek” között a közeli Rovaniemiben a szállásunkon az első feladatok kiértékelése közepette. Nyugovóra térés előtt kötelező finn szaunázás, ill. a sarkköri égi színház játékának megtekintése.

2.nap: A Lappföldi Megmérettetés napja


Régi vágya teljesülhet annak, aki szereti a kihívásokat, hogy iránytűvel megkeresse a kincsek után konokul kutató aranyásók birodalmát, és utána eljöjjön velünk meglátogatni egy husky-farmot, ahol minden fontosat megtudhatunk kedvenceink szokásairól és a lapp kutyaiskola tananyagáról. Kipróbáljuk, hogy milyen egy kutyafalka vontatta szánkón utazni. Majd!...rövid oktatást követően szánhúzó ügyességi és hajtó-verseny indul,...az ebédünkért. Kora délután snowmobile ügyességi és távolsági verseny indul. „A nap legjobbjai – akik nem tévednek el az ősfenyvesek rengetegében – vacsorában és meleg szállásban részesülnek. Aztán hótalpakon csatlakozunk a kint maradottakhoz, hogy együtt gyönyörködjünk az aurora borealis csodás, égi játékában és folytassuk a „farkaskaland megmérettetés” programot egy forró ital, a „glögi” fogyasztása közben. Nyugovóra térés előtt kötelező finn szaunázás és „Mannerheim- próbatétel” éjszakába nyúlóan.

3.nap: A Számi Beavatás napja


Délelőtt meglátogatunk egy rénszarvas farmot, ahol kipróbálhatjuk a rénszarvas-szánkót, KRESZ-vizsgát tehetünk rénszarvasszán-hajtásból és erről jogosítványt is adunk mindenkinek. Közben a lavvu-ban (lapp sátorban) való kávézás közben sámándobbal kísért énekverseket hallgathatunk házigazdáink előadásában és a „finnugor” számik (lappok) életmódját ismerhetjük meg játékos ki-mit tud közepette magyar, finn és lapp nyelven,...mert tudjuk, hogy ha még nagyon távolian is, de „rokonokká tettek” bennünket. Búcsúesttel egybekötött Mikulás ünnepély, hogy megsúgjuk kívánalmainkat,...és számivá, vagyis tiszteletbeli lappföldivé „beavatás” a Sarkkör vonalán. Nyugovóra térés előtt kötelező finn-szaunázás és/vagy üstfürdőzés.

4.nap: Búcsú a távoli északtól, hazautazás


Indulás a repülőtérre és átszállással érkezés Budapestre a kora esti órákban.