FINNORSZÁG: TÉLAPÓ-HÉTVÉGE A TUNTURIK FÖLDJÉN



Szállás típusa
Program szerint
Ellátás módja
Program szerint
Utazás módja
Repülő
Időtartam
4 nap / 3 éj


„4 napos kirándulás a leghidegebb évszak valódi otthonába”

 

Kutyaszántúra, rénszarvastúra, sífutás, hómobilozás és sarkköri tiszteletbeli számivá avatás a Finn-Lappföldön

Utazás: Menetrend szerinti repülővel

Szállás: Rovaniemiben 4**** szállodában vagy színvonalas rönkházakban

Ellátás: teljes panzió

Program:

1.nap: A Télapó napja Mikulásfalván 
Találkozó Ferihegy 2/B Terminálon és indulás a Malév/Finnair járatával. Helsinki átszállással érkezés a hófödtekopasz-hegyek – tunturik - ölelte Rovaniemibe a délutáni órákban a sarkvidéki tél derekán. Üdvözlő látogatás - és az első feladatcsomagok - a Sarkkörön Mikulásfalván a Télapó otthonába.

(A tényleg egyedi hangulatú hely számi kézműves-remekek és egyéb ajándéktárgyak színes kínálatával is igyekszik feledhetetlenné tenni érkezésünket) A belépés örömteli és ingyenes,... hogy közös  élményfotókat készítsünk a Télapóval. Lappföldi sífutás első csoportjának versenye, majd üdvözlő vacsora „sámánjelöltek”között a közeli Rovaniemiben a szállásunkon az első feladatok kiértékelése közepette. Nyugovóra térés előtt kötelező finn szaunázás, ill. a sarkköri égi színház játékának megtekintése.

2.nap: A Lappföldi Megmérettetés napja 
Régi vágya teljesülhet annak, aki szereti a kihívásokat, hogy iránytűvel megkeresse a kincsek után konokul kutatóaranyásók birodalmát, és utána  eljöjjön velünk meglátogatni egy husky-farmot, ahol minden fontosat megtudhatunk kedvenceink szokásairól és a lapp kutyaiskola tananyagáról. Kipróbáljuk, hogy milyen egy kutyafalka vontatta szánkón utazni. Majd!...rövid oktatást követően szánhúzó ügyességi és hajtó-verseny indul,...az ebédünkért. Kora délután snowmobile ügyességi és távolsági verseny indul. „A nap legjobbjai – akik nem tévednek el  az  ősfenyvesek rengetegében – vacsorában és meleg szállásban részesülnek. Aztán hótalpakon csatlakozunk a kint maradottakhoz, hogy együtt gyönyörködjünk az aurora borealis csodás, égi játékában és folytassuk a „farkaskaland megmérettetés” programot egy forró ital, a „glögi” fogyasztása közben. Nyugovóra térés előtt kötelező finn szaunázás és „Mannerheim- próbatétel” éjszakába nyúlóan.

3.nap: A Számi Beavatás napja 
Délelőtt meglátogatunk egy rénszarvas farmot,  ahol kipróbálhatjuk a rénszarvas-szánkót, KRESZ-vizsgát tehetünk rénszarvasszán-hajtásból és erről jogosítványt is adunk mindenkinek. Közben a lavvu-ban (lapp sátorban) való kávézás közben sámándobbal kísért énekverseket hallgathatunk házigazdáink előadásában és a „finnugor” számik (lappok) életmódját ismerhetjük meg játékos ki-mit tud közepette magyar, finn és lapp nyelven,...mert tudjuk, hogy ha még nagyon távolian is, de „rokonokká tettek” bennünket. Búcsúesttel egybekötöttMikulás ünnepély, hogy megsúgjuk kívánalmainkat,...és számivá, vagyis tiszteletbeli lappföldivé „beavatás” a Sarkkör vonalán. Nyugovóra térés előtt kötelező finn-szaunázás és/vagy üstfürdőzés.

4.nap:  Búcsú a távoli északtól, hazautazás 
Indulás a repülőtérre és átszállással érkezés Budapestre a kora esti órákban.