GASZTRONÓMIAI KALANDOZÁSOK TOSZKÁNÁBAN



Szállás típusa
Program szerint
Ellátás módja
Program szerint
Utazás módja
Egyéni
Időtartam
5 nap / 4 éj


A toszkán konyha mindenki számára tartogat valami izgalmasat, a húsimádók és a vegetáriánusok is megtalálják a számukra érdekes ételeket. Egyszerű, ízletes és könnyen elkészíthető ételek ezek. Mindenkinek, aki Toszkánában jár, érdemes lenne részt vennie egy főzőtanfolyamon, hogy bepillantást nyerjen a konyhaművészetükbe.

 

4 éjszaka ebben a csodálatos családi villában Firenze északi negyedében ahol a tulajdonosok tartják afőzőtanfolyamot, minden évszakban változó menüvel, követve a természet rendjét. Sok alapanyag, mint pl. zöldségek és fűszernövények a villa kertjében lesznek összegyűjtve a főzőtanfolyam kezdete előtt. Utána a család konyhájában kezdődik a főzés (olasz v. Angol nyelven)és a végén mindenki megeszi, amit főzött!!
A tananyag: 1 előétel, 1 első fogás, 1 második fogás, 1 köret, 1 desszert. A vacsorához adnak még: egy pohár proseccot, fél üveg vörös bort/fő – a család saját bora - és a végén egy pohár desszert bort is.

  

Egy egész napos városnézés magyar nyelven Firenze központjában: Ismerkedés Firenze kincseivel mint a Városháza, Ponte Vecchio, Michelangelo David szobrának másolata, ebédszünet a városközpont egyik kiváló éttermében, majd az Uffizi képtár megtekintése.
Idegenvezető: Tihanyi Kinga www.firenzeiutazas.hu

  


Egy másik nap kirándulás busszal a Chianti Rufina területén két különböző borászatban.
Sokat hallani a Chianti borról, de igazából nem teljesen tiszta mit hívnak így, a bort vagy a szőlőt:
Időtlen idők óta ismert már az a bor, amit a Chianti területén termelnek és ugyanezt a nevet kapta, mint a termőterülete. A Chianti rész Toscana közepén helyezkedik el, Firenze és Siena között. Innen származik a híres olasz Chianti Classico bor (1932-től nevezik igy) ami egyben a legrégebbi bortermelő az egész Chianti területén.  Ennek három kis falu és vonzáskörzete adja az eredeti magját: Radda, Gaiole és Castellina mintegy 70.000hektáron. 
Firenze és Siena vonzáskörzetén kívül Toscana más városai körül is készül Chianti bor mégpedig Arezzo, Pisa, Pistoia és Prato környékén ezeknek a területeknek pontos elnevezésük van:
Colli Aretini, Colline Pisane, Montalbano, Rufina és a legujabb belépő (1997 óta) Montespertoli valamint a már emlitett Colli Fiorentini, Colli Senesi és Classico.


Chianti Rufina            
A Chianti vidék egy másik borvidéke, ami kevésbé ismert és Firenzétől dél-keletre található. Ez a legkisebb az összes Chianti terület közül ami 12.483 hektárt, 45 bortermelőt és évi 25.000hl termelést jelent, de mégis a leghíresebb, mert innen szállitottak először Chianti bort Amerikába.
Először egy igazi középkori kastély pincéjét látogatjuk meg. Az első tulajdonosa a Pazzi család volt, akik 1478-ban a Medici család elleni  merénylettel lettek “híresek” aminek terveit e kastély termeiben szőtték. Itt a kastélyban található pince látogatás után 4 bort kóstolunk meg pirítóssal, sajttal, felvágottal elkísérve.


Átmegyünk egy másik családi farmra akik 2004-ben átálltak a biotermesztésre és boraik valamint az extraszűz oliva olajuk is ilyen minősitéssel ellátva vásárolható.
Firenzétől mindössze 18 km-re található ez a biofarm ami csodálatos környezetben fekszik; olajfák, szőlőtőkék és ciprusfák borítják a környező (tengerszint felett 450 m.) Montefiesole-i dombokat.
Szőlő- és bortermeléssel, valamint olívaolaj készítéssel is foglalkoznak, kombinálva a régi hagyományokat  a legújabb technikákkal. A tulajdonosok házának közelében áll egy több mint 250 éves libanoni ciprus fa – mely mára a szálloda jelképévé vált.
Látogatás a gazdaságban (szőlő, borászat, szélmalom, olajkészítő üzem, kóstolóval), majd ezt követően vacsora a farm éttermében amihez kötjük a borkóstolót. 4 féle bor 4 fogással.