SARKKÖRTÚRA



Szállás típusa
Program szerint
Ellátás módja
Program szerint
Utazás módja
Busz
Időtartam
12 nap / 11 éj


ÉSZAKI FOK, norvég FJORDOK, VÍZESÉSEK és a LAPPFÖLD

SKANDINÁVIA FŐVÁROSAIVAL

Koppenhága, Stockholm, Helsinki

Útvonal: Bp.-Puttgarden-Vadtstena-Stockholm-Uppsala-Umea-Alta-Északi-fok-Karasjok

Rovaniemi/ Északi-Sarkkör, Mikulásfalu/-Jyvaskyla-Helsinki-Koppenhága-Bp.

Utazás: Luxus autóbusszal.

Indulás: Budapestről reggel 6 órakor a Batthyány térről / Dunapart felőli parkolóból /

Szállás, ellátás:kétágyas zuhanyozós 2-3-4 csillagos szállodai szobákban mindig gazdag büfé reggelivel. Tranzitszállás Németországban Etap Hotelban**reggelivel .

Vacsora: Mindenki számára  egyénileg megoldható étkezés a szabad programokon.

Komp: Turku-Stockholm, Puttgarden-Rodby, Oresund-híd, Északi-fok a részvételi díjban

 

Részletes program:

1.nap: Budapestről indulás reggel 06 órakor . Esti érkezés a németországi tranzitszállásra.

 

2.nap: Reggeli után 9 órakor tovább utazás és 12.15.-kor a Scand Lines kompjával indulás Dániába. Étkezési lehetőség a hajón egyéni választás szerint / kb.15 EU /fő /. Érkezés után 13.30-kor tovább utazás. Délutántól Koppenhága: Tivoli környéke, Királyi Palota, Királynő rezidenciája, Kis Hableány és a belváros. Átkelünk azÖresund-hídon Svédországba. Szállás Angelholmban.

 

3.nap: Észak felé folytatjuk utunkat. A Vanern tónál séta Vadstenában Szt Birgitt városában és a tóparti királyi kastélynál.  Esti érkezés a szállásunkra Stockholmba. Esti ismerkedés az óvárossal.

 

4. nap: Utazás Uppsalába a volt királyi, koronázó városba. A katedrális, Krisztina királynő palotája, Linné ház és a világhírű Viking Sírhalmok megtekintése az óvárosi skanzen mellett. A Botteni-öböl mentén Hudiksvall, Sundsvall érintésével utazás észak felé a „rének útvonalán”. Szállás Umeaban.

 

5.nap: A körút észak felé folytatódik, és körülöleli a Botteni-öböl északi felét. Gammelstad középkori városán ésÖverkalixon keresztül megérkezünk Aavasaksába, Finnországba. A Tornea folyónál átlépjük az Északi Sarkkört, ahol „keresztelőt” tartunk, majd utunk folytatódik a Finn Lappföldre, a szállásunkra Muonioba ahírhedt lappföldi településre”.

 

6 nap: A mai kirándulás a sarkkörtúra legmagasabb pontja lesz, ez ugyanis Európa legészakibb része - az Északi-fok. Áthaladva az északi Enontekiön, Norvégia határán megérkezünk Kautokeino lapp városába.Finnmarksvidda vad tundravidékén áthaladva, pihenővel egy lapp “skanzennél” jutunk az Alta Fjordbanelhelyezkedő, gyönyörű Altába, ahol megnézzük a több ezer éves őskori sziklarajzokat. A Kafjord közelében már lehetőségünk nyílik “igazi”lappokkal és rénszarvascsordákkal találkozni. Napfényes esti utunkon az 1999-ben átadott alagúton áthaladva a Mageroy szigeten található Honningsvagba érkezünk. /vacsora/. Körülbelül 45 perc múlva érkezünk meg az Északi-fokra, ahol megcsodálhatjuk az óceánt, és lehetőségünk van megtekinteni az “Éjféli Napot”. Ez a maradandó, élményekben gazdag túra magában foglalja az Északi-Sarki Csarnokba való belépést, ahol a múzeumot, ajándékboltokat, útleírásokat, postát, éttermet, stb. találhatunk. Minden kedves utasunk (mert garantáljuk, hogy kedvetlen nem lesz) kap egy bizonyítványt, hogy itt járt az Északi-Fokon. Még az éj folyamán visszatérünk Hammerfestbe a szállásunkra.

 

7. nap: A Porsanger Fjordon keresztülhaladva Lakselv útvonalon érkezünk Karasjokba a lappok városába. A finn határon keresztülhaladva a 3000 taváról híres Inari-tórendszer felé vesszük az irányt. Útközben pihenőt tartunk Európa egyetlen Aranymosó Múzeumánál Tankavaaraban, ahol mindenki kedvére kipróbálhatja az aranymosás mesterségét. Szállás Rovaniemiben.

 

8. nap: A túra a finn Lappföldön található Rovaniemi városába folytatódik, majd megállunk, hogy megnézhessük a gyerekek "és felnőttek" kedvencének, a "Mikulásnak" a sarkköri faluját és egy szánhúzó-kutyafarmot / amennyiben otthon lesznek !/ A Botteni-öböl keleti partján elhelyezkedő Kemit és Oulu "Fehér Városa" felé vesszük az irányt. A tavak világában pihenő a világon egyedül álló Harangmúzeumnál Pyhasalmiban – köztük az egyik legszebbnél, a Budapest harangnál. Szállás a Paijanne tó északi csücskénél található "Tavak Országának" is nevezett Jyvaskyla városában.

 

9. nap: Érkezés délelőtt Helsinkibe. Városnézés a „rokonok” fővárosában, amely magába foglalja az Olimpiai falut, a belvárost / Dóm, Akadémia Múzeum, Parlament, Sziklatemplom, Sibelius emlékmű, piac és kikötő / és más hírességek megtekintését ebben az egyedülálló városban. Kora este érkezünk Turku kikötőjébe. 21.00-kor indul aViking Line kompja**** a svéd szigetek felé, a szigetvilág egész éjszakán át tartó alkonyati "útvesztőjében". Vacsora előtt elhelyezés 2 ágyas, fürdőszobával és WC-vel ellátott kabinokban.

 

10.nap:A hajón elköltött "skandináv " svédasztalos reggelit követően a gyönyörű Stockholmi öbölbe érkezünk. Kikötésünk után városnézés Észak-Velencéjében: Nobel-terem a Városházán, Királyi Palota őrségváltás, Lovagtemplom a Gammelstadon, Vasa Csatahajó. Búcsúpillantás a svédek fővárosára és folytatjuk utunkat dél felé. Szállás Angelholmban.

 

11. nap: Helsingborg városnézés után behajózunk a szomszédos Hamlet Kasélyhoz Helsingörbe. Délután megismerkedünk Roskilde gyönyörű katedrálisával a dán királyok temetkező városában. Esti indulás Rodbybe, ahonnét átkelünk Németországba. Vacsora lehetőség a hajón. Tranzitszállás Hamburg környékén.

 

12. nap: Reggelit követően indulás haza. Várható érkezés Budapestre a késő esti órákban.