GYILKOS BÁLNÁK ÉS A LOFOTEN SZIGETEK



Szállás típusa
Program szerint
Ellátás módja
Program szerint
Utazás módja
Repülő
Időtartam
6 nap / 5 éj


Oslo-Lofoten-Tysfjord-Narvik-Kiruna-Stockholm

 

      Szállás: 7 nap 6 éjszaka 3-4 csillagos szállodákban

      Ellátás: félpanzió

      Utazás: repülővel

Program:

1. nap: Oslo - Harstad

Budapest - Oslo útvonalon megérkezés Harstadba.

Transzfer a hotelbe. Vacsora és szállás a Quality Hotel Arcticusban.

2. nap: Harstad – Svolvaer

Korai reggeli a szállodában. Transzfer a rakpartra. Utazás a Coastal Voyageon Svolvaerbe. Amint kihajózunk Harstadból, fatemplomokat láthatunk, melyek még a viking időkből maradtak ránk a kikötőknél. Aztán átkelünk a Toppsund tengerszoroson, előtte néhány precíz kormányzással átjutnak a keskeny és sekély Risoyrenna csatornán. Itt láthatjuk a homokos feneket a kristálytiszta smaragdzöld vízben.

Teszünk egy rövid megállót Resoyhamnban. Újra tehetnek egy utat délre, Sortland felé, ahol a halászflotta és feldolgozóipar rajtahagyták jegyeiket a városon. Itt is megállunk egy pillanatra, mielőtt áthajózzuk a Sortassund tengerszorost, melynek kikötőjénél az 1,262 méteres Moysalen hegy áll és a csorba hegycsúcs Lofoten előtt. A következő kikötőváros neve Stokmarknes, mely kereskedelmi szerepet tölt be 1776 óta és szülőhelye a Norwegian Coastal Voyage-nak. Itt más Hurtigrute hajókkal is találkozni fognak, mint az MS Finnmarken, ami a száraz rakparton áll, mely a Coastal Voyage Múzeum egy része. A festői keskeny Raftsunk tengerszoros vár bennünket és jó hajózási viszonyok mellett talán egy gyors kerülőutat is  tehetün a híres Trollfjordenhez. Mielőtt a hajó elhagyja Svolvaer, a fedélzeten megvacsoráznak. Szállás a Rainbow Hotel Vestfjordban.

3. nap: Svolvaer/Lofoten – Tysfjord

A mai nap Bostadba utazunk és meglátogatjuk a különleges viking múzeumot, a Lofotr at Borg-ot. Borg egyike volt a 10-15 törzsfőnöknek a Vaskorszaktól észak-Norvégiában. Borg az egyetlen hely, ahol épületet találtak, amely 84 méter hosszú, és az eredeti ház másolata. A múzeumban a viking hajó mását és az újjáépített Blacksmitht is látni fogjuk.

Ezután visszautazunk Svolvaerbe és komppal kelünk át Skutvikhez. Továbbhaladunk Tysfjord irányába. Vacsora és szállás a Tysfjord Turistsenterben.

4. nap: Tysfjord – Narvik

Napunkat szafarival kezdjük, egy gyilkos bálnákról szóló előadás és dia bemutató keretén belül. Majd busszal visznek el a következő program helyszínére, ahol kistestű hajókkal evezünk ki közvetlenül a tengerre.

(A gyilkos bálna vadászata során fókákat, heringet és az ügyesebbje még sirályt is  fogyaszt. Időnként játszanak és az ember iránti kíváncsiságuk hozza őket közel a csónakok szigonyágyúihoz, így láthatják az egész családot  a hímet, a nőstényt és csemetéjüket. Az utazás alatt meglátogathatják a Skarberget hegyet, mely függőlegesen bukik a fjord alá. Ezen a területen nagy sas sereg lakik, mely részt vesz a rengeteg hering raj vadászatában. Utazás Narvikba, mely gyönyörű félszigeten található a Beisfjord és a Rombak fjord között. A város az 1200 méter magas Fagernes hegy lábánál húzódik.

Narvik történelmi nyomokkal rendelkezik, épületek és emlékek, főleg a II Világháborúból; (Háború Múzeum), a roncsok az Ofotfjord körül, valamint egyéb állított emlékek a területhez közel. Vannak más látnivalói is a városnak, mint az Ofoten vasút, annak mentén levő út, és a drótkötélpálya. Vacsora és szállás a Norlandia Narvik Hotelben.

5. nap: Narvik – Kiruna

Utazás Kirunába, mely vasbányáiról híres, Svédország legészakibb vidéke és a legnagyobb földhalom a külszíni és a mélységben folyó fejtésekről ismert. (Hosszú éveken keresztül Dr Parák Tibor geológus volt az egyik igazgatója, aki a terültre vonatkozó ércesedés új elméletét alkotta meg) A területen 6 ezer tó van, köztük a legnagyobbal, Tornetraskkal.

A városban jó lehetőségek adódnak a sami kultúra tanulmányozására. Ajánlunk Önöknek egy hagyományos utazást a sami táborba, Jukkasjarvi külvárosába, ahol belepillanthatnak a gazdag sami – lapp - kultúrába és megtanulhatják a rénszarvas és szánkón való közlekedést. A táborhoz motoros szánon jutnak majd vissza. (2 fő robogónként, vezetői engedély kötelező)

A kirándulás 4 órán keresztül tart (az árakat kívánságra megkaphatják).

Vacsora és szállás a Scandic Hotel Ferrumban.

 

6. nap: Kiruna – Stockholm – Budapest

Transzfer a repülőtérre a Stockholmba érkező járathoz. Majd repülés Budapestre.