A REJTELMES TIBET ÉS AZ "EZERARCÚ" KÍNA



Szállás típusa
Program szerint
Ellátás módja
Program szerint
Utazás módja
Kombinált
Időtartam
14 nap / 13 éj


Peking – Shaolin - Lhasa

Kínai Nagy Fal – 'Xian – Guilin  - Li folyó - Sanghaj

Utazás: menetrend szerinti járatokkal és a helyszíneken kisbusszal

A belső kínai repülő és vonat foglalások díjait, költségeit a részvételi díj tartalmazza.

Szállás: 4 csillagos szállodákban

Beijing: Jinglun Hotel  www.jinglunhotel.com

Luoyang: Luoyang Grand Hotel www.lygrandhotel.com

Lhasa: Thangka Hotel  www.thangkahotellhasa.com

Xi'an: Garden Hotel www.xagardenhotel.cn

Guilin: Park Hotel www.parkhtl.com

Shanghai: the Bund Riverside Hotel www.thebundriversidehotel.com

 

Ellátás: teljes panzió

Programajánlat:

1. nap: Találkozó a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2/B. Terminálján, elutazás menetrendszerinti járattal.

Éj a repülőn

2. nap: A boxerlázadástól a császárkor végig. A Harmonikus Egység Kertjének történelmi áttekintése. A lámaizmus és a Jövő Buddhája.

Érkezés Pekingbe 14.15-kor. Látogatás a Nyári Palotában. Vacsora a belvárosban.

Éj Pekingben

3. nap: „Kína nemzeti ősatyjától, a Sárga Császártól az első, ókori dinasztiákig. Az egykori császári hatalom szimbólumai. A korai császárkortól a 15. századi világhódító terveiig a dinasztiák irányításával.

A „világ csodái” között számon tartott Kínai Nagyfal, majd a Ming Sírok és a Szent-út megtekintése. Ebéd ésPekingi Kacsa Vacsora a programban.

Éj Pekingben

4. nap: Peking Aranykora. A Ming dinasztiától a japán megszállásig.

Mao és társai a Kulturális Forradalomban. Teng Xiao ping „kapunyitása”. A 3000 éves Peking, az ősi és a modern együttélés jelképe.

Látogatás a Tian’an Men téren, a Tiltott Városban és a Mennyek Templománál. Késő délután 4 órás utazás gyorsvonattal a Kung Fu őshazájába.

Éj Luoyangban

5. nap: A Shaolin-kolostor szellemisége és hatása a világra.

A Shaolin-kolostortemplom meglátogatása és kung-fu bemutató. Ebédet követően visszautazás Pekingbe (16.00-20.07). Vacsora a szállodában. 

Éj Pekingben

6. nap: A Himalája geológiai elemzése. A buddhizmus megjelenése a feudális Tibetben. Az ősi hagyományokra épülő mai tibeti építészet vidéken.

Reggelit követően O9.5O-kor elutazás Lhasaba az SZ 4112 járattal. A repülőn és után is sok vizet fogyasszunk!!!.. annak ellenére, hogy nem kívánja a szerveztünk.

A várható kábultság, levertség miatt nagyon fontos!

A tengerszint feletti 3650 m-en történő, 14.5O-es érkezés után transzfer a hegyvidéki falvak és folyók mentén a fővárosban, majd a szállások elfoglalása a Hotel Lhasaban.

Pihenés és AKLIMATIZÁLÓDÁS! Alkohol fogyasztása csak saját felelősségre!

Szükség esetén tibeti gyógyszert adunk az átállás elősegítésére.

Éj Lhasaban

7. nap: Az ősi királyi komplexum a Potala Palota és a lámaizmus „univerzális ereje”. Bepillantás az Élő Buddhák dolgozószobájába: a Dalai Láma és a Pancsen Láma életútja a „Vörös Hegytől” a mindennapi emberekig.

Látogatás a Potala Templomba, a Jokhang monostorba és a Barkhor utcai forgatagában vásárlással, szabad idővel egybekötötten.

Éj Lhasaban

8. nap: A tibeti-kínai gyógyászat szerepe a jelenben. A szerzetesek élete a kolostorba belépéstől a barlangi remeteségig. A Szent Könyvek szövegei a szútrák. Látogatás Norbulinká-ba, a Sera monostorba és aNorbulinka kolostorban. Tibeti folklórműsor vacsorával.

Éj Lhasaban

9. nap: A magányos vándor: Kőrösi - Csoma Sándor emléknap,…és számos világhírű utazó életútja. Az édes-savanyútól a keserűen csípősig!

Reggeli repülés az SZ 4218 járattal Lhasá-ból Xianba. Szállás a Tang-Cheng Hotelban. Ebéd után a Harang Torony, a Városfal a Vadludak Nagy Pagodája várnak ránk.

Éj Xianban

10. nap: Az Agyaghadsereg ezoterikus értelmezése. Az ókori császári birodalom egyesítése. A népcsoportok és az autonóm tartományok..

A „titokzatos” Cseréphadsereg és múzeuma és a Regionális Múzeum gyűjteménye kínálják a mai nap szenzációit. Repülés Guilinba a „mesés Kína vidékére.

Éj Guilinban

11. nap: A meredek mészkőkúpok kialakulása Kína legcsapadékosabb területén. „Térdnadrágban” a rizsföldeken.

Hajós program Yang Shuo-ba a varázslatos Li folyón a „cukorsüveg-karszthegyek” és a hegyvidéki rizsföldek között. Ebéd a fedélzeten, majd visszautazás autóbusszal Guilinba. Délutáni ismerkedés a várossal.

Éj Guilinban

12. nap: Hajókázás a régi kínai tekercsképek részletei között. A szubtrópusi monszun éghajlat. Hugyecz László - Sanghaj városépítészete a „zéró” ponttól a Világkiállításig.

Látogatás a Nádsíp-szirt - barlangjánál, és az Elefánt Hegynél.  Ebédet követően repülés Sanghajba.  A Bund és a Nanjing Road első modern, „felvidéki magyar Hudecz László tervezése általi” – épületével, Mao Ce Tung kedvenc lakhelyével.

Éj Sanghajban

13. nap: Sanghaj, az ősi és az ultra-modern város életképei.

A Yu – kert, a Jade Buddha Temploma, a Tv-torony és a folyó parti Pudong várnak ránk egy egész napos városnézéssel. Vacsora a belvárosban, majd „mágnesvasút transzfer” a repülőtérre.

Éj a repülőn

14. nap: Elutazás Sanghajból menetrendszerinti járattal, átszállás, érkezés Budapestre

Hasznos tudnivalók Kínába és Tibetbe utazóknak!

 

  • A kínai csoportos vízumhoz szükséges minden utazónak az útlevele. Az ügyintézés 5 munkanapot vesz igénybe. Fénykép itt nem szükséges. A vízumkérő lapot irodánk állítja ki és adja be a követségen. Az útlevélnek legalább 90 napig érvényesnek kell lenni. Csoportos vízumnál nem kerül be pecsét vagy vízum az útlevélbe, hanem egy hivatalos, nevekkel és adatokkal ellátott dokumentummal utaznak utasaink.

  • A repülőtéren a csoportos vízummal utazók külön pultnál léphetnek be, ahol a vízumban szereplő nevek sorrendjében kell bejelentkezni.

  • Az egyéni vízummal utazók kérelméhez 2 db fénykép szükséges és a vízum beragasztással kerül az útlevélbe. Valamint aláírással ellátott külön kérőlap szükséges. Irodánk ezt a vízumot is intézi. Érkezéskor az egyéni utazók pultjánál történik a beléptetés. Az útlevél érvényessége szintén 90 nap.

  • Kézipoggyászunkban ne hozzunk semmi szúró vagy vágó eszközt.

  • A légitársaság gépére sem lehet felvinni a kézipoggyászban még eredeti csomagolású italt sem. A parfümöt és a kis palack pálinkát is elveszik.

  • A repülést megelőző napokban mindig szedjünk C vitamint.

  • A hosszú repülés miatt javasolt a kompressziós - harisnya viselete.

  • Hazautazásnál a pekingi repülőtéren nagyon szigorúak a csomagok feladását illetően. A csomag súlya 30 kg lehet. Ha több, akkor valamit ki kell venni belőle.

A kézipoggyászban itt sem lehet semmi még előre palackozott folyadék, ital sem!

Figyelem! A túlsúlynál 1 kg-ért 300 yüant akarnak kérni, ami kb 35 dollár!

Aki vitatkozik, kiállítják a sorból és a helyi hivatalnok előtt kell kipakolnia, majd újra mérik a bőröndöt. A belső járatoknál a csomagsúly 20 kg, kézi 5 kg.

      -    A kézipoggyászokat szúrópróba szerűen a gépre lépés előtt is ellenőrzik és mérik!

  • Őszi, meleg, réteges öltözet javasolt. Esernyő és esőkabát javasolt.

  • Nyáron Peking és Xian környéke 25-30 C fokos a hőmérséklet, júniustól szeptemberig. Októbertől kezdődik a lehűlés és áprilisig tart. Guilin és Hainan szigete körzetében télen is kellemes az időjárás. Peking, Xian körzetében kb már csak 10-15 fok várható október végétől, időnként esővel.

  • Kényelmes zárt cipő.

  • Forgalomban lévő pénz yüan címletekből: 100. 50, 10, 5, 2, 1, valamint a jiao a yüan 10-ed része 5, 2 és 1, valamint a fen a yüan század része 1, 2 és 5 fenes.

  • A bankjegyek mérete különbözik, de nehogy összekeverjük az 5 yüanost az 5 jiaossal.

  • Az utcai árusok minden második alkalommal becsapják vagy szándékoznak becsapni a vevőket. Még az utcai butikokban is előfordul, hogy rubelt vagy más ázsiai értéktelen pénzt adnak vissza. Így a visszajárót mindig ellenőrizzük!

  • Utcai árusnál előfordul, hogy kikapja a nagyobb címletű yüant vagy dollárt és elszaladnak vele, így lehetőleg kis címletekben fizessünk.

  • Alkudni majdnem mindenhol kell. Kivétel a jelzett, rögzített áras áruházak és üzletek. Ahol alkudni lehet, pl a pekingi piac, ott a kiajánlott ár 50%-ért elvihetjük a terméket. De legalább 30-40%-ot le lehet alkudni bármelyik utcai árusnál. 

  • Nagyon sok a kéregető. Itt mindenki maga dönti el, hogy ad-e valamit, de vigyázzunk a zsebesekre! A rászoruló kéregetők mellett legalább annyi a „hivatásos koldus”!

  • Időeltolódás: + 7 óra

  • Csoport számára érkezéskor és elutazáskor külön pult van. A csoportos vízummal rendelkezők a vízumon szereplő nevek sorrendjében kell, hogy sorba álljanak. Kilépéskor szintén. Viszont csak az egyéni vízummal rendelkezőknek kell kitölteni a kilépési nyilatkozatot.

  • Belépéskor ki kell tölteni a repülőn kapott Arrival Card és egészségügyi nyilatkozat lapot és átadni a határőrizeti szerveknél.

  • Belépő és vámcédulát kapunk a repülőn, amit ki kell tölteni a nagyobb értékű személyes dolgaink feltüntetésével. Ezt kiutazáskor be kell mutatni.

  • A Peking-Xian útvonalon a légi járatok mellett 4 fős első osztályú hálókocsikban van éjszakázási lehetőség.

  • Alap és személyes gyógyszereket mindenki vigyen magával!

  • Magassági betegség, vagy „hegyi betegség” a 2500 métert meghaladó, tengerszint fölötti magasságokban jelentkezik, ahol a levegő oxigéntartalma csökken.

A tünetek fejfájás,, szédülés, légszomj, aluszékonyság, ítélőképesség elvesztése formájában jelentkeznek. A keringési zavarok súlyos esetben tüdővizenyőt, agynyomás-fokozódást okozhatnak, amelyek eszméletvesztéshez vezetnek. 

A tünetek enyhítésére ajánlott: fájdalomcsillapító (aszpirin, paracetamol), vizelethajtó (acetazolamide) szteroid (dexamethason) az agynyomás csökkentésére, de a két utóbbi csak orvosi javallatra! A megelőzés céljából javasolt a pihenési idő, még ha a szervezet azonnal nem is reagál a magasságra. Kevés fizikai megterhelés. Magas színhidrát-tartalmú ételek fogyasztása.

Alkohol, nyugtató, altató NÖVELI A TÜNETEKET!!!!! A SZÍV ÉS TÜDŐBETEGEK SZÁMÁRA A KOCKÁZATI TÉNYEZŐK NAGYOBBAK!

Bővebb információ: Nemzetközi Oltóközpont: 06 1 215 22 50

  • Az éttermek ital árai nem túlzottan drágák:  sör, 10-30 yüan, 1 üveg bor 70-120.-yüan, viszont egy eszpresszó vagy cappucino 20-30 yüan.

  • A csapvíz nem iható. Nem javasolt még a szállodákban sem!

  • Csak forralt vizet, teát vagy előre palackozott italt fogyasszunk.

  • Az utcai kifőzdéket ne látogassuk,… csak fényképezzük.

  • Oltás nem szükséges még a délvidék, Guilin megtekintésekor sem.

  • Az esetleges utcai és útközbeni toalettek állapotára való tekintettel javasolt az egészségügyi kendő használata. A szállodai és éttermi mosdók többsége elfogadható.

  • A biztosítási kötvény mindig legyen nálunk. Mentők száma 120.

  • Rendőrség száma 110.

  • Áram 220 V. de helyenként átalakító szükséges az eltérő aljzat miatt.

  • Nemzetközi hívószám 00 majd 36 és a többi helyi szám.(Kína előhívója 86)

  • Bankkártya fizetés csak nagyobb áruházakban elfogadott. Készpénzfelvétel is csak nagyobb nemzetközi bankoknál lehetséges.

  • Javasolt fizetőeszköz a dollár, amivel fizetni is lehet, de jobb átváltani lehetőleg érkezéskor személyenként 200 dollárt.