Skócia



Szállás típusa
Program szerint
Ellátás módja
Program szerint
Utazás módja
Repülő
Időtartam
6 nap / 5 éj


Skót közmondás: Sose igyál whiskyt vízzel, és sose igyál vizet whisky nélkül.”

 

A történelmi kastélyok és a Felföld látnivalói

Időpont: Ajánlott májustól szeptemberig, később esős

Utazás: Repülővel, a helyszínen  kisbusszal

Szállások: 3-4 csillagos hotelekben, kétágyas szobákban

Ellátás: Teljes panzió

Program:

1. nap: Budapest – Edinburgh: Találkozó 09.35-kor a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér 2/B. Terminálján. Indulás 11.35-kor. Érkezés Edinburgh-be a repülőtérre 13.35-kor, transzfer a kikötőbe és látogatás a Royal Britannia Yachton, a királyi család, s egyben a Brit Nemzetközösség egyik legfontosabb reprezentációs óceánjáróján. Kora esti érkezés az óvárosi szállodába. A hotel az óvárosban található, 10 perc sétára a vártól. Skót konyhás vacsora a Michael Neave étteremben, - 15 perc gyalogosan.

Éj Edinburghban

 

2. nap: Edinburgh „Észak Athénja”:   A jellegzetes skót reggeli elfogyasztása után a történelmi városrész felfedezése következik. (A vár 10 perc séta a Grassmarketen lévő szállodától) Látogatás az Árpád - házi Szent Margit kápolnában, a skót koronázási ékszerekhez, a katonai múzeumokba és a várhoz, amely már a XI. században is fontos ceremóniák helyszíne volt. A Korona Tér az 1400-as években alakult ki, és e falak között született Stewart Mária fia, VI. Jakab Anglia és Skócia egyesítője. Itt őrzik a skót királyi ékszereket és a legendás„Végzet kövét”, a skót alkotmányosság mitikus emlékét. A város skót stílusú egyházi épületét, a St. Giles katedrális megtekintését követően ebéd, majd délután ékezés a Holyrood Palotához, ahol a királynő edinburgh-i tartózkodása esetén lakik.

A szállodába való visszaindulás előtt látogatás a vár mellett lévő Skót Whiskey Örökségi Központba (Scotch Whisky Heritage Centre). A skót whisky történetének megismerése után egy különleges malátás whisky megkóstolására van lehetőség. Este vacsora egy helyi vendéglőben.

Éj Edinburghban

      

 

3. nap: Edinburgh – Falkirk – Stirling – Crieff – Dunblane

Reggel utazás a Forth vasúti hídon és a Kincardine hídon keresztül Falkirk-be, ahol az egyedi Falkirk zsilip található. A világon egyedülálló építmény a Forth and Cylde csatorna és az Union csatorna közötti 35 m szintkülönbséget „pörgeti át” óriáskerékszerűen mozgó hajóáteresztőjével. A római földsánc-erőd maradványokon tett sétát követően utazás egy újabb történelmi helyszínre, a 100m magas William Wallace Emlékműhöz. EbédStirlingben, majd egy kis szabadiőt követően indulás Crieff-be, a Drummond kastélykertekhez. (A kastély épülete magán otthon, nem látogatható.)  Utazás délre, Dunblane-be, ahol az éjszakát töltjük. Vacsora a szállodában.

Éj Dunblaneben

 

4. nap: St. Andrwes – Perth – Blair Atholl - Inverness

A reggelit követően indulás keletnek, a Fife régió felé a keleti parton. A Crail kikötőnél megállunk egy kicsit, majd utazás az A917-es út mentén egészen St. Andrews történelmi városáig, mely egyeteméről és a goolf feltalálásáról is híres. Ebéd a környéken, azután utazás Perth-be, és a Scone Palota, a „skótok Pusztaszerének” megtekintése. 844 óta itt őrizték a „Végzet kövét”, a skót koronázások kultikus kőtrónusának ma már a kültéri másolatát. Rövid séta a Queen’s View kilátópontnál, rálátással a festői Loch Tummel-re, majd érkezés Blair Atholl kastélyához. Kora este utazás Inverness-be, majd vacsora.

Éj Invernessben

      

 

5. nap: A szörnylegendák nyomában és a meseszép Glan Coe, Loch Lomond. Inverness – Loch Ness – Glenmoriston – Dornie – Fort William.

A reggeli követően indulás a híres Loch Ness-hez, ahol talán megpillanthatjuk a Lock Ness-i szörnyet… Az A82-es úton haladva eljutunk a Invermoriston-ba, majd onnan Glenmoriston-on keresztül Dornie-ba. Az itt található Eilean Donan kastély a „Hegylakó” otthona a 80-as évek óta talán a világ legtöbbször filmezett skót kastélya. Készült itt James Bond epizód, illetve az Oscar díjas „Erzsébet” helyszínéül is szolgált. A szigeten álló várra csak gyaloghídon lehet bejutni, a környék fjordjainak és égig érő hegyeinek látványa, valóban egyedülálló. Utazás Fort Williambe Loch Linnhe partjai mentén, majd ebéd. Délután fotószünet Skócia legkísértetiesebb szurdokánál, aGlencoe-nál. Loch Lomond 1 órás hajókázás, majd a tó északi részén végighaladunk Skócai legbájosabb falujának nevezett szállására, Luss-ba. Vacsora a szállodában.

Éj Lussban

 

6. nap: Edinburgh – repülőtér - hazautazás

Korai reggeli 06.30-kor, majd utazás Edinburghba a repülőtérre és repülés haza. Délutáni érkezés Budapestre,..…és ahogy a skótok mondják: Haste ye back, vagyis a mielőbbi viszontlátásra!

 

A csomag az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza: szállások, 2 fogásos ebédek kávéval, vagy teával a 2. naptól a 6. napig, 3 fogásos vacsorák kávéval, vagy teával, a busszal a transzfereket és a programokat a teljes út során, a belépőket: Royal Britannia Yacht, Edinburgh Vár, Holyroodhouse Palota, Whisky kóstoló, Wallace Emlékhely, Drummond Kastély park, Scone Palota, Blair Atholl Kastély, Eilean Donan Kastély, a hajókázás, a sót gk.vezető teljes ellátásos költségét, és a magyar idegenvezetést.

Figyelem! A Skót-Felföld időjárása még a legszárazabb nyári időszakban is esős és hűvös lehet. Jó minőségű túra cipő és esőkabát hozatala javasolt.