IZLAND A JÉGMEZŐK, GLECCSEREK, GEJZÍREK ÉS VÍZESÉSEK FÖLDJESzállás típusa: Program szerint
Ellátás módja: Program szerint
Utazás módja: Repülő
Időtartam: 9 nap / 8 éj


Utazás:

Menetrend szerinti repülőjárattal Bécsből, a helyszínen busszal.

Ellátás:

svédasztalos izlandi reggeli és 2 fogásos vacsorák a 2. naptól

Szállások:

2 ágyas szállodai és faházas lodge jellegű szobákban

Program:

1. nap.

ELUTAZÁS – KEFLAVÍK/ REYKJAVÍK

z érkezést követően transzfer a szállodába.

Éj Keflavík/Reykjavík

2. nap:

Az izlandi vulkánosság - a belső „sivatagok”. A dán tengeri birodalom a viking időktől a II. Világháborúig. Izland függetlensége.

Városnézés: Perlan – vagyis a Gejzírkupola - Gyöngy -, a Petrus templom, Höfdi Ház és a Parlament külső megtekintései. Utazás a Pingvellír Nemzeti Parkba. Séta és fényképezés a természeti erők által kettéhasított völgyben. Ezen a területen találkoznak az Európai és az Amerikai kontinentális lemezek, valamint itt volt a székhelye az ősi viking parlamentnek. Séták a száraz, közép-ázsiai sztyeppékre emlékeztető tájon. Jó látási viszonyok esetén a hófödte ormok és jégmezők fényképezése. (Az út mellett látható jégmezők: Langjökull, Eiríksjökull, Okjökull). Délutáni érkezés a Geysírek völgyébe, ahol a Strokkur „munkájában” gyönyörködhetünk, a Langjökull gleccser alatt. Hegyvidéki útvonalon érkezünk a világ egyik legszebb vízeséseként számon tartott Gullfosshoz, az „Aranya Vízeséshez”, ahol a lépcsőzetes szirteken pazar fotókat készíthetünk a lezúduló gleccserolvadékról. Esti megérkezés a szállásra.

Éj Selfoss körzetében

3. nap:

Hekla – a Pokol kapuja és a vízesések.

Utazás a mesebeli Pjósardalur-völgyön át, amely a XII. századi Hekla vulkán okozta sebeket viseli magán. Látogatás a Seljlandsfoss és a Skógafoss vízesésnél. Túra a vízesés feletti folyóvölgyben a jégmezők széléig. Látogatás a szigetlakók XIX. századi életét bemutató skanzen-múzeumban. Séta Dyrhólaey szédítő szikláinál. A lunda kolóniák megfigyelése és fényképezése. Esti megérkezés a szállásra.

Éj Skógar-Vík körzetében

4. nap:

Dél-Izland lávatakarói - a Jökullsarlón jéghegyei.

Délelőtti látogatás a Skaftafell Nemzeti Parkban. Jó idő esetén a sziget legmagasabb csúcsa a 2.119 m magas Hvannadalsnúkur és a csillogó jégsapkájú Örefajökull fényképezése. A sziget program egyik legizgalmasabb kirándulásaként következik a Jökullsarlón gleccserlagúna vidékének meglátogatása, Európa legnagyobb jégsapkája a 8.000 km2 területű Vatnajökull tövében. Hajókázás a jéghegyek között, szerencsés esetben fókák társaságában. Séta a fagyos óceánparton, majd a vízbe borjadzó gleccser tövéhez. Esti érkezés a gleccserlábak előtt található tengerparti városkába a szállásunkra.

Éj Höfn körzetében

5. nap:

A sziget éghajlata és a tengeri áramlatok.

Keleti-fjordok mentén fordulunk kelet felé. Fényképezés a Stödvarfjördurban. A Golf-áramlat hatásait – esőt - „élvezve” érkezünk a keleti partszakasz és szédítően magashegyi hágók mentén Egilsatddirba a szállásra.
Éj Egilstaddírban

6. nap:

A sziget állat és növényvilága.

Utazás az északi felföldre a zuzmók borította „rénszarvaslegelők” mentén. Érkezés a Tjörnes-félszigetre a lópatkó alakú kanyonhoz, majd Európa „legbővízűbb” vízeséséhez a Dettifosshoz és onnét a Hafragilsfosshoz érkezünk. BÁLNA-LES Húsavíkban. Ha vihar esetén nem végrehajtható, a részvételi díj visszajár. Púposbálna és Minke- vagyis törpebálna látogatása várható – max. 10 m hosszúságú - ill. egyéb bálnafajok, de nem garantáltan. Kötelező a gyomorerősítő! Pálinka, citrom ajánlott az „orvosság” mellett!

Éj Húsavík körzetében

7. nap:

Álkráterek és utóvulkáni működések. Szilás- és fogas-cetek Izland időjárása. A felmelegedés okozta előnyök és hátrányok.

Az álkrátereiről és állatvilágáról híres Myvatn (Szúnyog-tó), majd Dimmurborgir lávalabirintusa, Krafla vulkáni övezete, Námaskard geotermikus mezője és Grjótagjá hasadéka mind „Vulcanus Istenének” jelenlétét igazolják. A gleccserek vízével táplálkozó Godafoss – Istenek vízesése – vár ránk egyedi zuhatagával. Akureyríben az északi bálnavadászat és kereskedelem központjában éjszakázunk, és megtekintjük a helyiek kedvencét, az Isten Garázsa névre hallgató egyedi templomot.