IZLAND A JÉGMEZŐK, GLECCSEREK, GEJZÍREK ÉS VÍZESÉSEK FÖLDJE



Szállás típusa
Program szerint
Ellátás módja
Program szerint
Utazás módja
Repülő
Időtartam
9 nap / 8 éj


Utazás: Menetrend szerinti repülőjárattal Bécsből, a helyszínen busszal.   

Ellátás: svédasztalos izlandi reggeli és 2 fogásos vacsorák a 2. naptól

Szállások: 2 ágyas szállodai és faházas lodge jellegű szobákban

 

Program:

1. nap. ELUTAZÁS – KEFLAVÍK/ REYKJAVÍK

z érkezést követően transzfer a szállodába.

Éj Keflavík/Reykjavík

2. nap: Az izlandi vulkánosság - a belső „sivatagok”. A dán tengeri birodalom a viking időktől a II. Világháborúig. Izland függetlensége.

Városnézés: Perlan – vagyis a Gejzírkupola - Gyöngy -, a Petrus templom, Höfdi Ház és a Parlament külső megtekintései. Utazás a Pingvellír Nemzeti Parkba. Séta és fényképezés a természeti erők által kettéhasított völgyben. Ezen a területen találkoznak az Európai és az Amerikai kontinentális lemezek, valamint itt volt a székhelye az ősi viking parlamentnek. Séták a száraz, közép-ázsiai sztyeppékre emlékeztető tájon. Jó látási viszonyok esetén a hófödte ormok és jégmezők fényképezése. (Az út mellett látható jégmezők: Langjökull, Eiríksjökull, Okjökull). Délutáni érkezés a Geysírek völgyébe, ahol a Strokkur „munkájában” gyönyörködhetünk, a Langjökull gleccser alatt. Hegyvidéki útvonalon érkezünk a világ egyik legszebb vízeséseként számon tartott Gullfosshoz, az „Aranya Vízeséshez”, ahol a lépcsőzetes szirteken pazar fotókat készíthetünk a lezúduló gleccserolvadékról. Esti megérkezés a szállásra.

Éj Selfoss körzetében

3. nap: Hekla – a Pokol kapuja és a vízesések.

Utazás a mesebeli Pjósardalur-völgyön át, amely a XII. századi Hekla vulkán okozta sebeket viseli magán. Látogatás a Seljlandsfoss és a Skógafoss vízesésnél. Túra a vízesés feletti folyóvölgyben a jégmezők széléig. Látogatás a szigetlakók XIX. századi életét bemutató skanzen-múzeumban. Séta Dyrhólaey szédítő szikláinál. A lunda kolóniák megfigyelése és fényképezése. Esti megérkezés a szállásra.

                                               Éj Skógar-Vík körzetében

4. nap: Dél-Izland lávatakarói - a Jökullsarlón jéghegyei.

Délelőtti látogatás a Skaftafell Nemzeti Parkban. Jó idő esetén a sziget legmagasabb csúcsa a 2.119 m magasHvannadalsnúkur és a csillogó jégsapkájú Örefajökull fényképezése. A sziget program egyik legizgalmasabb kirándulásaként következik a Jökullsarlón gleccserlagúna vidékének meglátogatása, Európa legnagyobb jégsapkája a 8.000 km2 területű Vatnajökull tövében. Hajókázás a jéghegyek között, szerencsés esetben fókák társaságában. Séta a fagyos óceánparton, majd a vízbe borjadzó gleccser tövéhez. Esti érkezés a gleccserlábak előtt található tengerparti városkába a szállásunkra.

Éj Höfn körzetében

5. nap: A sziget éghajlata és a tengeri áramlatok.

Keleti-fjordok mentén fordulunk kelet felé. Fényképezés a Stödvarfjördurban. A Golf-áramlat hatásait – esőt - „élvezve” érkezünk a keleti partszakasz és szédítően magashegyi hágók mentén Egilsatddirba a szállásra.          

                                                           Éj Egilstaddírban

6. nap: A sziget állat és növényvilága.

Utazás az északi felföldre a zuzmók borította „rénszarvaslegelők” mentén. Érkezés a Tjörnes-félszigetre a lópatkó alakú kanyonhoz, majd Európa „legbővízűbb” vízeséséhez a Dettifosshoz és onnét a Hafragilsfosshozérkezünk. BÁLNA-LES Húsavíkban. Ha vihar esetén nem végrehajtható, a részvételi díj visszajár. Púposbálna és Minke- vagyis törpebálna látogatása várható – max. 10 m hosszúságú - ill. egyéb bálnafajok, de nem garantáltan. Kötelező a gyomorerősítő! Pálinka, citrom ajánlott az „orvosság” mellett!

                                                           Éj Húsavík körzetében

7. nap: Álkráterek és utóvulkáni működések. Szilás- és fogas-cetek Izland időjárása. A felmelegedés okozta előnyök és hátrányok.

Az álkrátereiről és állatvilágáról híres Myvatn (Szúnyog-tó), majd Dimmurborgir lávalabirintusaKrafla vulkáni övezete, Námaskard geotermikus mezője és Grjótagjá hasadéka mind „Vulcanus Istenének” jelenlétét igazolják. A gleccserek vízével táplálkozó Godafoss – Istenek vízesése – vár ránk egyedi zuhatagával.  Akureyríben az északi bálnavadászat és kereskedelem központjában éjszakázunk, és megtekintjük a helyiek kedvencét, az Isten Garázsa névre hallgató egyedi templomot.

 

                                                           Éj Akureyríben

8. nap: Izland mitológiája – és a jégkorszakok hatásai a sziget életében. Grönland felfedezői és az inuitok népe.

Az Oxnadalut hágón jutunk Skagafjördurba az izlandi lovak hazájába.

Holtavörduheidi fennsíkon, majd alagúton át este érkezünk Reykjavík érintésével a Kék Lagúnához. Pár órás fürdés, felfrissülés a kovamoszatoktól kék színű gyógyfürdőben. Vacsorát követően transzfer a közeli repülőtérre.

                                                           Éj a repülőn

9. nap: HAZAUTAZÁS

Érkezés Bécsbe, majd hazautazás.

Helyszíni programok tudnivalói:

A gleccserhajókázás és a bálna-les időjárás – köd- és viharfüggő, ha nem teljesül a hajójegy díja visszajár. Amennyiben a program már elkezdődött, de időjárási viszonyok miatt nem folytatható, a költsége nem visszatéríthető. A programokra vonatkozóan fontos tudnivaló, hogy a köd, eső, vihar és a rendkívüli körülmények között felmerült rossz útviszonyok esetén elmaradt programokért kártérítés nem kérhető, azokért a szervezők felelősséget nem vállalnak.

  • A változékony időjárás miatt a programok sorrendje változhat.
  • A mindennapi kirándulások reggel 8 órakor indulnak. A természeti képződmények eléréséhez helyenként gyaloglás szükséges, ezért javasoljuk a kényelmes cipő és ruházat viseletét.
  • Esőkabát, vízálló cipő, meleg ruházat és szúnyogriasztó ajánlott.
  • A nagyon drága éttermi és üzleti árak miatt javasoljuk a tartós italok és ételek (ill. gyorsforraló) hozatalát. Izland a világ egyik legdrágább országa, ezért célszerű az alap felszerelési cikkek hozatala Magyarországról. Várható nappali hőmérséklet 15-20 C, éjszakai 8 - 10 C.